Skov-Hullæbe

Skov-hullæbe er Danmarks mest almindelige orkidé!
Orkidéer er planter fra orkidéfamilien, som er en kæmpestor familie. Det anslåes at der findes mellem 20.000 og 40.000 forskellige orkidéer verden over. Og orkidéer er ikke kun de smukke eksotiske typer man finder i supermarkedet og plantecentre. Vi har vores helt egne arter herhjemme, ja, Danmark huser hele 35 smukke arter!
Man behøver ikke lede længe for at finde en ægte dansk orkidé. Skov-hullæben kan findes mange steder i Aarhus; på parkeringspladser, langs stier og veje, i gamle haver og kirkegårde. Man skal holde godt øje, den er ikke så farverig. Men kommer man tæt på, er blomsterne iøjnefaldende. De bestøves af hvepse, som drikker den søde nektar i blomstens ‘hule læbe’. Nektaren indeholder berusende stoffer (bl.a. ethanol), som gør hvepsene ‘fulde’ og får dem til at vælte berusede omkring i orkidéens blomster alt imens planten effektivt bestøves og dermed befrugtes. De danske orkidéer har det svært og mangler plads i naturen, derfor er de allesammen fredet.

Michael Straarup Nielsen er ambassadør for Skov-hullæben. Han læser kandidat i biologi ved Aarhus Universitet og arbejder samtidig som formidler og guide i Væksthusene ved Botanisk Have. Til hverdag er han også lidt af en plantenørd og elsker at komme ud i den danske natur for at fotografere sjældne blomstrende planter.