Blå Libel

Libeller er ægte guldsmede, som er rovdyr og fandtes allerede for 200 millioner år siden. Hannen af Blå Libel genkendes let ved dens brede blå bagkrop, hunnerne er gulbrune. Men kun vingernes karakteristiske store mørke trekantede vingefelter gør den til en blå libel!

Du kan spotte denne art rundt omkring i Aarhus fx i kolonihaverne langs Brabrandsstien, for selvom det er et vandinsekt, har den et stort territorium. Blå libeller sidder ofte på en gren, for at solbade og holde øje med byttedyr eller andre guldsmede. Under flyvning knitrer vingerne i luften. Efter parringen lægger hunnen sine æg i søer og vandløb, mens hun flyver hen over vandoverfladen. Det tager larverne op til tre år at udvikle sig, til de en tidlig sommerdag kravler op af vandet og ud af larvekroppen for at folde vingerne ud. Blå Libel kan opleves fra maj til august.

Stine Fleming og Anna Bonnichsen er ambassadører for Blå Libel i Arternes Århus. Stine er uddannet biolog med speciale i vandøkologi. Anna har stået for et bæredygtighedsprojekt på Naturhistorisk Museum, hvor de mødte hinanden. Begge er naturentusiaster og sammen har de engageret sig for at få regnvandshuller/klimagadekær og mere biodiversitet i Mejlgades baggårde.