Rødpelset jordbi
Den rødpelsede jordbi er en af Danmarks smukkeste vilde bier. Den får sit navn fra den karakteristiske rødlige-orange pels som dækker dens for- og bagkrop. Tidligt i foråret kommer den frem fra jorden, og begynder straks arbejdet. Ligesom de andre jordbier graver hunnen en lang gang med rum til sine æg, som hver får ca. 40 små pakker med pollenkorn, så larven har noget at spise. Det er energikrævende arbejde, og de skal besøge mange forårsblomster, hvorfor de ofte findes i parker og haver. Den rødpelsede jordbi lever som mange af vores andre vilde bier; den er solitær, og den producerer ikke honning. I modsætning til flere af dens beslægtede arter, klarer den rødpelsede jordbi sig godt i Danmark. Den er generalist, og samler pollen fra mange forskellige blomster. Mange vilde bier er specialister som kun samler fra bestemte planter. Deres udbredelse er derfor begrænset, og flere bestande er meget afhængige af at deres føde-ressource ikke pludselig forsvinder fra det område de bor i.
Du har sikket set den rødpelsed jordbi, også selvom du ikke vidste det var dén. Nogle graver deres rede mellem terrassefliser eller andre steder med bar jord. De er ikke store, og de kræver ikke meget. Kun en smule plads og en smule hensyn. Jo flere forskellige planter vi har i vores haver, parker og vejkanter jo flere forskellige bier kan der også leve der. Så kan det godt være de ikke laver honning, men de er en essentiel del af et komplekst økosystem, som ville være forarmet uden dem.
Mai Løbner Andersen er ambassadør for den rødpelsede jordbi, som hun håber kan fungere som tals-bi for vores andre bier.